הרב דב קליין מבצע ברית

מתי עושים ברית מילה? מדריך מלא

זמן קריאה: 4 דקות

תוכן עניינים

ברית מילה היא אחת המצוות המרכזיות ביהדות, המציינת את הקשר בין עם ישראל לבין בוראו, מאז ימי אברהם אבינו. לפי ההלכה, הברית נערכת ביום השמיני לחיי התינוק, אך לעיתים ישנן נסיבות מיוחדות שעשויות להשפיע על מועד קיום הברית. במאמר זה נבחן את כל ההיבטים הנוגעים לשאלה: מתי עושים ברית מילה?

היום השמיני: הבסיס ההלכתי

הבסיס ההלכתי לברית מילה ביום השמיני מגיע מפסוק מפורש בתורה:

"וביום השמיני ימול בשר ערלתו" (ויקרא י"ב, ג').

המועד מחושב מרגע הלידה, כאשר יום הלידה נחשב ליום הראשון. לדוגמה, אם התינוק נולד ביום שני, הברית תתקיים ביום שני שלאחר מכן. יש לקחת בחשבון שיום בלוח העברי מתחיל מצאת הכוכבים ולא מחצות הלילה, ולכן חשוב לדעת במדויק מתי התינוק נולד.

מה קורה אם מועד הברית נופל בשבת?

אם היום השמיני לחיי התינוק חל בשבת, ההלכה קובעת שהברית תיערך כרגיל בשבת, גם אם מדובר במלאכה שאינה מותרת בדרך כלל ביום זה(הוצאת דם). ברית מילה נחשבת למצווה שדוחה את השבת שנאמר: "וביום השמיני", אפילו בעיצומו של יום, בתנאי שהברית מתקיימת במועדה המקורי. במקרה שהתינוק לא היה חזק מספיק, או שהברית נדחתה מסיבה אחרת, לא ניתן לבצע אותה בשבת. יש לציין, שרק מלאכת חובל נדחתה משום מצוות ברית המילה, אך אין שום היתר לחלל את השבת בדברים שלא קשורים למעשה המילה עצמה, כגון נסיעה ברכב למקום הברית, הדלקת אור בשבת וכדו'.

הרב דב קליין מבצע ברית מילה

מה עושים אם מועד הברית בחג?

בדומה לשבת, גם בחג ניתן לקיים ברית מילה במועדה, בתנאי שהתינוק בריא. במידה והברית נדחתה מסיבות רפואיות או אחרות, יש להמתין ליום חול הקרוב ביותר לאחר החג\שבת.. יש לשים לב שגם במהלך החג, כל ההכנות לברית צריכות להיעשות בהתאם להלכות החג.

ברית מילה ביום שישי בזמנה

כאשר מועד הברית נופל ביום שישי, הברית נערכת בדרך כלל בשעות הבוקר או הצהריים המוקדמות. הסיבה לכך היא הרצון להימנע ממצב שבו ההכנות או האירוע עצמו יתארכו לתוך כניסת השבת. חשוב לתכנן את הכל מראש כדי לוודא שכל ההכנות נעשות בהתאם להלכה.

ברית מילה שנדחתה, ביום חמישי או שישי

ישנה מחלוקת הלכתית בין גדולי הפוסקים האם ניתן לקיים ברית דחויה ביום חמישי או שישי, מנהג בני אשכנז לקיים את הברית בזמנים אלו, ומנהג בני ספרד לדחות עד ליום ראשון.

מועד הברית בתקופת אבלות (שבעה)

אם אחד מהורי התינוק נמצא בשבעה על קרוב משפחה מדרגה ראשונה, הברית מתקיימת כרגיל ביום השמיני, מכיוון שמצוות הברית דוחה את האבלות. עם זאת, חגיגות ואירועים מיוחדים סביב הברית יידחו עד לסיום תקופת האבלות.

הרב דב קליין מבצע ברית מילה

מה עושים אם התינוק חולה?

בריאותו של התינוק היא שיקול עליון בקיום הברית. אם התינוק חולה, הברית נדחית עד להתאוששותו המלאה. גם במצבים שבהם התינוק נולד חלש או פג, הברית נדחית עד שהרופא יאשר כי התינוק חזק מספיק לעמוד בהליך. הלכה זו נקראת "פיקוח נפש דוחה את כל המצוות".

בהלכה ישנם שני סוגי חולי, "חןלי אבר" ו"חולי כל הגוף"

חולי אבר- כשאבר אחד כואב לתינוק, ניתן להבחין זאת ע"י אי נוחות של התינוק, כגון כאב בכתף או באבר אחר, נפיחות משמעותית וכדו' במקרה הזה, יש לקיים את הברית מיד באותו יום שהאבר מחלים וכבר אינו מהווה גורם כואב לתינוק.

חולי כל הגוף- כאשר התינוק חולה בצורה משמעותית, כגון שהוצרך לקבל סיוע נשימתי, דלקת עיניים חריפה מאוד, צהבת פתולוגית, צהבת פיזיולוגית גבוהה מאוד, זיהומים מסוימים וכדו'. במקרה הזה, יש לדחות את הברית 7 ימים מעת לעת מזמן שהתינוק הבריא, לדוגמא אם התינוק סיים לקבל חמצן ביום הראשון בשעה 12 בצהריים, מועד הברית יהיה ביום ראשון הבא ולא לפני 12 בצהרים, ובזה מתקיים "7 ימים" וגם "מעת לעת".

יש לציין שהשיקולים ההלכתיים לעולם לא יקלו על השיקול הרפואי, אלא רק יחמירו, כלומר רק אחרי שיש אישור רפואי לביצוע הברית על המוהל לבדוק את מועד הברית מבחינה הלכתית.

נולד בזמן שקיעה או בצאת הכוכבים: כיצד קובעים את היום השמיני?

לוח הזמנים של היממה ביהדות מתחיל משקיעת החמה ונמשך עד השקיעה הבאה. אך ישנו פרק זמן שנקרא "בין השמשות" והוא הזמן בין השקיעה לצאת הכוכבים (כמספר דקות, תלוי במחלוקת הפוסקים כדלהלן) ובפרק זמן זה, ישנה אי ודאות הלכתית האם הוא שייך ליום הבא או לקודמו (ספק יום ספק לילה), ולכן תינוק הנולד סמוך לשקיעה דינו כך:

  1. נולד לפני השקיעה – היום השמיני ייחשב מהיום הנוכחי.
  2. נולד בזמן השקיעה (בין השמשות) – מצב זה נחשב לספק, ולכן הברית תידחה ליום התשיעי.
  3. נולד לאחר צאת הכוכבים – זהו יום חדש, ולכן הברית תתקיים שמונה ימים לאחר מכן.

ברית מילה בבית חולים לעומת בבית או בבית כנסת

לעיתים, כאשר התינוק נמצא במצב רפואי מורכב, הברית עשויה להיערך בבית חולים בתיאום עם הצוות הרפואי. במצבים רגילים, נהוג לערוך את הברית בבית או בבית הכנסת, כחלק ממעמד קהילתי וחגיגי.

הלכות נוספות שכדאי לדעת

האם ניתן להקדים או לדחות את הברית שלא לצורך רפואי?

על פי ההלכה, אין להקדים את הברית לפני היום השמיני, אפילו אם זה נוח מבחינה משפחתית או לוגיסטית. דחייה מותרת אך ורק מסיבות רפואיות והלכתיות.

מה קורה אם האב אינו נוכח?

למרות שהאב הוא זה שאחראי באופן הלכתי על קיום הברית, ניתן למנות שליח (המוהל) לביצוע המצווה במקרה של היעדרות האב.

ברית מילה בשעות הלילה

ההלכה מחייבת לבצע את הברית במהלך היום בלבד, בין הזריחה לשקיעה. אין לערוך ברית בלילה.

סיכום

ברית מילה היא מצווה מרכזית ומיוחדת בעלת היבטים הלכתיים ורפואיים רבים. קביעת המועד המדויק תלויה בבריאות התינוק, בזמן הלידה, ובמועד שבו נופל היום השמיני. ההלכה מקפידה על כך שבריאות התינוק תקבל עדיפות, ובמקרים של ספקות או שאלות, מומלץ להתייעץ עם מוהל מוסמך ורופא.

ההבנה וההתארגנות המוקדמת מבטיחות כי האירוע החשוב הזה יתקיים בצורה הטובה ביותר, תוך שמירה על מסורת יהודית ארוכת שנים.

תמונה של מאת: המוהל הרב דב קליין

מאת: המוהל הרב דב קליין

מוהל מוסמך בעל נסיון של מעל 20 שנה

בואו להכיר מקרוב!

כאן תוכלו לתאם פגישת
"הכרת מעשה המילה"

הסבר מעשי ומוחשי ע"י בובות מודולריות ללא עלות!